Als je een Plus- of Pro-pakket hebt, dan is Redis gebruiken mogelijk. Redis is een geavanceerde cachingtechniek die veelgebruikte data in het snelle RAM opslaat. Je kunt zo een flinke snelheidswinst behalen. Vooral zwaardere WordPress-websites, bijvoorbeeld in combinatie met WooCommerce, hebben baat bij Redis.
Kies methode 1 (snel) of 2 (uitgebreid)
Redis instellen kun je op meerdere manieren regelen. We bespreken hier twee plugins waar je tussen kunt kiezen: Redis Object Cache (methode 1) of W3 Total Cache (methode 2). Volg je de eerste methode, dan stel je enkel Object Cache in. Voor maximale performance bij grotere websites en webshops is daarom methode 2 aanbevolen. Daar heb je meer instelmogelijkheden.
We adviseren dan om die te gebruiken voor optimale prestaties. Pas je via de PHP-selector de PHP-versie aan, controleer dan voor de zekerheid ook of de Redis-module is aangevinkt.
Methode 1: Redis Object Cache
Deze plugin is in vergelijking met W3 Total Cache eenvoudiger en biedt minder instellingen. Wil je Redis instellen en het liefst zo gemakkelijk mogelijk, kies dan voor deze methode.
1. Log in op de backend van je WordPress-installatie.
2. Klik links in het menu op 'Plugins' en dan op 'Add New'.
3. Zoek op 'Redis Object Cache', installeer de plugin en klik daarna op 'Activate'.
4. Open nu het bestand wp-config.php, bijvoorbeeld via de File Manager in DirectAdmin of je favoriete FTP-programma. Zoek daar de volgende regel op:
/* That's all, stop editing! Happy publishing. */
5. Voeg daarboven de volgende regels toe en sla de wijzigingen op:
define('WP_REDIS_PATH', '/tmp/redis.sock'); define('WP_REDIS_SCHEME', 'unix');
Het ziet er dan dus als volgt uit:
Let op: de default Redis-database is 0. Stel je Redis voor meerdere websites binnen hetzelfde pakket in, dan kun je het beste per website een andere Redis-database aanspreken. Je hebt de keuze uit 0 t/m 15. Gebruik bij meerdere websites de onderstaande regels, waar je met het getal achter WP_REDIS_DATABASE
de database bepaalt.
define('WP_REDIS_PATH', '/tmp/redis.sock'); define('WP_REDIS_SCHEME', 'unix'); define('WP_REDIS_DATABASE', '1');
Merk wel op dat je voor maximale performance de websites beter in afzonderlijke pakketten kunt onderbrengen.
6. Ga nu in je WordPress-dashboard naar 'Plugins' → 'Installed Plugins' en klik bij 'Redis Object Cache' op 'Settings'.
7. Klik daar op 'Enable Object Cache' om Redis te activeren.
8. Controleer nu of er bij 'Status' de melding 'Connected' staat. Zo ja, dan heb je nu succesvol Redis ingesteld!
Waar wenselijk kun je Redis Object Cache met andere cachingplugins combineren, zoals WP Super Cache of WP Rocket. Echter, gebruik dit nooit tegelijkertijd met W3 Total Cache (methode 2) of een andere plugin met ingebakken Redis-ondersteuning. Data worden dan dubbel naar Redis geschreven en dat is sterk af te raden.
Methode 2: W3 Total Cache
Deze plugin biedt in vergelijking met de Redis Object Cache-plugin meer opties. Wil je dus meer performance, ben je bekend met W3 Total Cache en weet je wat je doet, kies dan voor deze methode.
1. Log in op de backend van je WordPress-installatie.
2. Klik links in het menu op 'Plugins' en dan op 'Add New'.
3. Zoek op 'W3 Total Cache', installeer de plugin en klik daarna op 'Activate'.
4. Klik nu links in het menu op 'Performance' en dan op 'General Settings'. Zoek daar de instellingen voor 'Object Cache'. Vink daar 'Enable' achter 'Object Cache' aan en zet 'Object Cache Method' op 'Redis'.
Als je de aanpassingen hebt gedaan, dan klik je op 'Save all settings' om het op te slaan.
5. Ga nu naar 'Performance' → 'Object Cache' en verander daar de 'Redis hostname' naar: /tmp/redis.sock
Optioneel: de default Redis-database is 0. Stel je Redis voor meerdere websites binnen hetzelfde pakket in, dan kun je het beste per website een andere Redis-database aanspreken. Bij 'Redis Database ID' kun je de database kiezen (0 t/m 15).
6. Als je de hostname hebt ingevuld, dan klik je op 'Test' om te controleren of de verbinding slaagt. Zo ja, klik dan daarna onderaan op 'Save all settings'.
7. Ga nu weer 'Performance' → 'General Settings' en zoek de instellingen voor 'Page Cache'. Vink daar 'Enable' achter 'Page Cache' aan en zet 'Page Cache Method' op 'Redis'.
Klik op 'Save all settings' als je de aanpassingen hebt gedaan.
8. Ga nu naar 'Performance' → 'Page Cache' en verander de 'Redis hostname' naar: /tmp/redis.sock
Klik op 'Test' of de verbinding slaagt. Zo ja, klik dan daarna onderaan op 'Save all settings'.
9. Klik nu links in het menu op 'General Settings' en zoek de instellingen voor 'Database Cache'. Zet achter 'Database Cache' een vinkje bij 'Enable' en wijzig de 'Database Cache Method' naar 'Redis'.
10. Ga naar 'Performance' → 'Database Cache' en verander de 'Redis hostname' naar: /tmp/redis.sock
Klik op 'Test' of de verbinding slaagt. Zo ja, klik dan daarna onderaan op 'Save all settings'.
Als je de betaalde versie van W3 Total Cache bezit, dan kun je op soortgelijke wijze ook Fragment Cache instellen. Ben je een gevorderde gebruiker, dan kun je tevens eens naar de instellingen bij Minify kijken.
Instellingen testen
Merk op dat het lastig is om instellingen te adviseren die overal optimaal zijn. Wil je een snellere website, dan is over het algemeen Full Page Cache altijd aan te raden. Ook Object Cache zorgt doorgaans voor een snellere frontend en backend.
Iedere website is anders. Test daarom de snelheid ervan, zowel voor als na een wijziging. Bijvoorbeeld via WebPagetest of PageSpeed Insights. Zo weet je of de aanpassing het gewenste effect heeft gehad en of je het eventueel moet terugdraaien.