Soms wil je een website verplaatsen naar een ander pakket. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere websites op afzonderlijke pakketten hebben staan en die nu onder willen brengen op één Plus- of Pro-pakket. Het verplaatsen van een website van een gebruiker binnen een Resellerpakket naar een eigen pakket is andere mogelijkheid.
Het verplaatsen vereist in de meeste gevallen een aantal stappen. Bovendien moet dit handmatig gebeuren. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe je dit voor elkaar krijgt.
Wil je een externe website naar ons toe verhuizen, raadpleeg dan deze handleiding.
Inleiding
In deze handleiding gaan we ervan uit dat je reeds over twee hostingpakketten beschikt:
-
het pakket waar de website nu nog op draait (het 'oude' pakket);
-
het pakket waar de website op terecht moet komen (het 'nieuwe' pakket).
Beschik je nog niet over een nieuw pakket, bestel er dan eerst een via Mijn Antagonist.
Als je een nieuw hostingpakket bij een bestaande domeinnaam hebt besteld (zie deze instructies), dan kan het zijn dat het pakket met een fictieve naam (bijvoorbeeld voorbeeld.nl.new) is aangemaakt. Dit is geen probleem.
Er is dan sprake van een overdracht. Stuur gerust een e-mail naar support@antagonist.nl als je een overdracht wilt aanvragen.
Verzamelen van gegevens
Om verder te gaan met deze handleiding, heb je een aantal gegevens nodig. Het is handig om deze bij de hand te hebben. Schrijf het daarom op of noteer het in een tekstbestandje op je computer.
Zorg er eerst voor dat je kunt inloggen op DirectAdmin van het huidige hostingpakket (het bronpakket) en het toekomstige hostingpakket (het doelpakket). Lukt dat, dan kun je verder met het verzamelen van de gegevens en de handleiding.
Ga na wat er moet worden overgezet. Zijn dat bestanden, databases of e-mailberichten? In het overzicht hieronder vind je wat je per overzetting van deze onderdelen nodig hebt.
Ga je bestanden overzetten, dan heb je het volgende nodig:
-
Een FTP-programma, zoals CyberDuck of Filezilla. Ga naar dit overzicht voor verschillende handleidingen om een FTP-programma te installeren.
-
De FTP-instellingen. Deze vind je hier.
-
Servernummers van het bronpakket en het doelpakket.
Ga je databases overzetten, dan heb je het volgende nodig:
-
De gegevens (naam) van de database op het bronpakket.
-
Inloggegevens van phpMyAdmin van zowel bron- als doelpakket.
Voor e-mailberichten heb je de volgende gegevens nodig:
-
Onze e-mailinstellingen.
-
Inloggegevens van de te overzetten mailaccounts.
Zijn er afwijkende DNS records aanwezig? Noteer deze dan ook. Heb je alles bij de hand, dan kun je gaan beginnen met het overzetten.
Domein toevoegen
De eerste stap is om het domein toe te voegen op het pakket waar je de website naar wilt verhuizen. Zoals aangegeven, kun je niet op twee verschillende pakketten exact hetzelfde domein hebben staan. De aanpak is daarom als volgt.
1. Log in op DirectAdmin.
2. Ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'Domeinbeheer'.
3. Klik bovenaan op 'Nieuwe toevoegen'.
4. Vul bij 'Domein' de te verplaatsen domein in met .new erachter, bijvoorbeeld voorbeeld.nl.new (vervang 'voorbeeld.nl' met je eigen domein).
5. Klik op 'Aanmaken' om de domeinnaam toe te voegen.
Het domein verwijst nu technisch nog naar het oude pakket. Echter, zo heb je op het nieuwe pakket alvast de locatie aangemaakt waar de website naartoe moet. Zo kun je eerst de data overzetten en voorkom je downtime.
Zou je op de oude locatie het domein direct naar voorbeeld.nl.old hernoemen en op de nieuwe locatie voorbeeld.nl toevoegen? Het domein verwijst dan naar een dan nog lege locatie. Je kunt daarom beter eerst de data verplaatsen en pas dan het domein naar het nieuwe pakket laten verwijzen.
Overzetten van de gegevens
Je hebt nu een locatie aangemaakt voor de website op het nieuwe pakket. De volgende stap is om de gegevens te verplaatsen van de oude naar de nieuwe omgeving. Hieronder volgt per categorie hoe je de gegevens overzet.
Vaak zijn er ook handleidingen voor het verplaatsen beschikbaar op de website het cms. Controleer daarom altijd ook of je daar meer informatie over specifiek jouw systeem kunt vinden.
Bestanden overzetten
Dit is de eenvoudigste categorie. De bestanden kun je het beste overzetten via FTP. Voeg eerst het oude hostingpakket toe aan jouw FTP-programma. Aangezien de domeinnaam niet meer aan het pakket is gekoppeld, zal ftp.voorbeeld.nl niet werken. Vul daarom wederom het serveradres in die hoort bij het oude pakket (sXX.webhostingserver.nl). Gebruik bij voorkeur je DirectAdmin-inloggegevens om in te loggen op de FTP.
Houd er dan rekening mee dat de inlognaam niet meer eindigt op de domeinnaam, maar op het fictieve domein dat je aan het oude pakket hebt gekoppeld. De FTP-gebruiker 'username@voorbeeld.nl' wordt dus bijvoorbeeld 'username@voorbeeld.nl.old'.
Als je succesvol verbinding hebt gemaakt, kopieer je alle bestanden uit de map 'public_html' (/domains/voorbeeld.nl/public_html/) naar een map op je eigen computer. Als je ook bestanden op andere plaatsen hebt geüpload, kopieer die dan ook naar je eigen computer.
Voeg vervolgens het nieuwe hostingpakket toe aan jouw FTP-programma. Kies ook hier weer het serveradres in de vorm 'sXX.webhostingserver.nl', aangezien het domein waarschijnlijk nog niet functioneert. Je kunt nu de bestanden van jouw computer verplaatsen naar het nieuwe hostingpakket. Plaats de bestanden weer in de map 'public_html'. Merk op dat dit proces vrij lang kan duren, afhankelijk van de grootte en hoeveelheid bestanden!
Nadat je de relevante bestanden voor jouw website naar het nieuwe hostingpakket hebt verplaatst, kun je het FTP-programma afsluiten en eventueel via het bestandsbeheer van DirectAdmin controleren of alles inderdaad goed staat.
Databases overzetten
Veel websites gebruiken een database om gegevens in op te slaan. Het overzetten van een database kost wat meer moeite dan het overzetten van bestanden, omdat voor de database niet exact dezelfde gegevens gebruikt kunnen worden.
1. De eerste stap is om te inventariseren welke databases overgezet moeten worden. Zoek dit op in het oude pakket.
2. Maak de databases aan in het nieuwe pakket. Het is het overzichtelijkst als je de naam van de database gelijk houdt, maar dit is niet noodzakelijk.
3. Exporteer de database uit het oude pakket. Let erop dat bij het exporteren de optie Add CREATE PROCEDURE / FUNCTION is uitgevinkt. Wederom zal phpMyAdmin niet te bereiken zijn via de domeinnaam, maar ook hiervoor kun je het serveradres (http://sXX.webhostingserver.nl/phpmyadmin) gebruiken.
4. Log vervolgens in op phpMyAdmin op het nieuwe pakket (wederom via het serveradres) en importeer de database in de database die je via DirectAdmin had aangemaakt.
Aangezien de gebruikersnaam van DirectAdmin anders is, zal ook de database en bijbehorende database-gebruiker een andere naam hebben. Bijvoorbeeld: 'deb12345_wp1' kan 'deb98765_di3Mh' worden.
Je zult daarom in de configuratiebestanden van jouw website deze gegevens ook moeten aanpassen. Helaas is hier geen vaste methode voor: dit is volledig afhankelijk van de software die op jouw pakket staat. Kijk hiervoor dus in de handleiding van het CMS of de webshop die je gebruikt.
Mocht je niets kunnen vinden, kijk dan in de map 'public_html' of er een bestand staat met de naam 'config', 'settings', 'wp-config' of 'configuration' in de naam. De kans is groot dat je daar de database-instellingen kunt vinden.
Gebruik in dat geval Bigdump voor de import.
E-mailberichten overzetten
Als je gebruik maakt van IMAP of webmail, wil je waarschijnlijk alle e-mailberichten ook overzetten van het oude naar het nieuwe account. Hiervoor kun je de volgende handelingen verrichten:
1. Maak de gewenste e-mailaccounts aan in het nieuwe pakket.
2. Voeg zowel het oude als nieuwe account toe in een e-mailprogramma. Vul bij voorkeur ook bij de server voor inkomende mail het serveradres in (dus 'sXX.webhostingserver.nl' en niet 'mail.voorbeeld.nl').
3. Sleep nu alle berichten van het oude account naar het nieuwe account. De e-mail wordt nu overgezet.
Let erop dat je voor het oude e-mailaccount ook het fictieve e-mailadres (bijvoorbeeld info@voorbeeld.nl.old) als gebruikersnaam gebruikt.
Herhaal deze stappen voor alle e-mailaccounts die overgezet moeten worden. Nadat je dit hebt gedaan, kun je de oude e-mailaccounts uit het e-mailprogramma verwijderen en de servernaam omzetten van 'sXX.webhostingserver.nl' naar 'mail.antagonist.nl'.
Indien je bekend bent met SSH, kun je voor deze stappen ook het commando imapsync gebruiken.
Domein omzetten
Als je alle data hebt overgezet, dan is de volgende stap om het domein naar het nieuwe pakket te laten verwijzen in plaats van naar het oude pakket. Dat gaat als volgt. Merk op dat hiermee de website even offline is. Dit komt door DNS vertraging.
Bij een domeinwijziging binnen DirectAdmin worden er ook wijzigingen in de DNS-zone van het domein doorgevoerd. Om te voorkomen dat dit proces vroegtijdig wordt afgekapt, raden we aan 10 tot 15 seconden te wachten na het wijzigen of verwijderen van de domeinnaam.
Via Alvast Online kun je controleren of de website naar behoren werkt.
1. Log in op DirectAdmin van het bronpakket.
2. Ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'Domeinbeheer'.
3. Klik bovenaan op 'Domeinnaam wijzigen'.
4. Selecteer het domein en vul bij 'Nieuw domein' een ander domein in (bv. voorbeeld.nl.old) en klik op 'Hernoem'.
Nu het echte domein van het oude pakket is losgekoppeld, kun je het tijdelijke domein met .new erachter op het nieuwe pakket aanpassen. Volg hiervoor deze stappen.
5. Log in op DirectAdmin van het doelpakket en ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'Domeinbeheer'.
6. Klik bovenaan op 'Domeinnaam wijzigen'.
7. Selecteer het domein en vul bij 'Nieuw domein' de juiste domeinnaam in. Dus bv. voorbeeld.nl, waarbij je 'voorbeeld.nl' vervangt met je eigen domeinnaam waarop jouw website bereikbaar moet zijn.
8. Klik ten slotte op 'Hernoem' om het domein zonder '.new' erachter op te slaan.
Krijg je bij het toevoegen van de nieuwe domeinnaam een melding dat het domein al bestaat, raadpleeg dan eerst deze handleiding.
Het kan nu, door DNS-vertraging, enkele uren duren voordat het domein naar het nieuwe hostingpakket verwijst. In principe is dit geen probleem, aangezien het serveradres nog steeds werkt. Deze kun je voorlopig blijven gebruiken.
De volgende stappen zijn optioneel en volg je als je het domein bij ons afneemt. Je koppelt op deze manier ook in Mijn Antagonist de domeinnaam aan het juiste pakket.
9. Log in op Mijn Antagonist.
10. Ga in het menu naar 'Producten'.
11. Klik op de domeinnaam waarvoor je het pakket wilt wijzigen.
12. Ga in het vak 'Beheer' naar 'Pakket wijzigen'.
13. Kies voor ’Gebruik bestaand pakket’ en selecteer het juiste hostingpakket.
14. Klik vervolgens op ’Domein upgraden’. De domeinnaam wordt nu ook administratief aan het juiste pakket gekoppeld.
Tot slot
Als alles goed is gegaan, zou de website nu goed moeten werken op de nieuwe locatie. Door DNS-vertraging kan het echter zijn dat je hier een paar uur op moet wachten. Mocht de domeinnaam nog niet naar jouw nieuwe hostingpakket verwijzen, wacht dan even en probeer het later nog eens.
Aanvullende bronnen
Met betrekking tot je website verplaatsen, zijn de volgende twee blogs ook interessant om eens door te nemen:
Het eerste blog is gebaseerd op de methode die in deze handleiding staat beschreven. Het tweede blog is gebaseerd op het gebruik van de optie 'Backups exporteren' in DirectAdmin.