Het uploaden houdt in dat je de bestanden van je website overzet van je lokale computer naar je hostingpakket. Nadat je je website hebt geüpload, kun je er nog allerlei wijzigingen in aanbrengen. Zo kun je nieuwe bestanden uploaden, bestanden wijzigen of gewoon verwijderen. Je kunt ook besluiten om opnieuw met je website te beginnen of om over te gaan naar een cms.
Hoe kun je uploaden?
Je kunt uploaden met bijvoorbeeld een FTP-programma of via DirectAdmin. De eerste methode is sterk aan te raden. Met name bij grotere projecten werkt dit gebruiksvriendelijker. Een FTP-programma zit vaak al ingebouwd in de meeste besturingssystemen. Echter, vanwege de beperkte functionaliteit daarvan, kun je meestal beter kiezen voor een specifiek FTP-programma. Die zijn vaak gratis beschikbaar.
Zelf maken of cms?
De allereerste stap bij het maken van een website, is het kiezen hoe je website wordt beheerd. Als je een cms (contentmanagementsysteem) wilt zoals WordPress of Joomla, dan kun je met meerdere gebruikers één website beheren. Dat gaat gemakkelijk via een webinterface. Voor veel mensen is dit de eenvoudigste optie om een website te maken en beheren. Lees meer over het installeren en configureren van een cms.
Kies je voor het zelf maken van je website? Je kunt er dan voor kiezen om deze met alleen HTML (de taal waarmee pagina's op het internet worden opgemaakt) te maken of om ook een scripttaal zoals PHP te gebruiken (voor dynamische content, zoals een gastenboek).
Vaak maak je dit eerst op je eigen computer, waarna je het op het internet plaatst. De eerste pagina van je website heeft altijd de bestandsnaam 'index.html' of 'index.php'. Ook moet je volledige website altijd in de map 'public_html' komen te staan. Anders weet het pakket niet wat je voorpagina is. Lees meer over het maken van je eigen website.