In deze handleiding bespreken we DNS-records en het beheer ervan. Deze handleiding geldt voor het beheer van DNS-records op een hostingpakket. Wil je DNS-records beheren voor een Alles-in-1 domeinnaam, dan legt deze handleiding dat uit. Onderaan dit stappenplan vind je een uitleg over DNS-records en een lijst met onze standaard DNS-records.
DNS-beheer in DirectAdmin
Je kunt DNS-records beheren in DirectAdmin.
1. Log in op DirectAdmin. Let op: Heb je meerdere domeinnamen, klik dan eerst rechtsboven bij ‘Domein’ in het dropdownmenu op de domeinnaam waarmee je aan de slag wilt gaan.
2. Ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'DNS-beheer'.
3. Klik op de groene knop 'Record toevoegen'. Kies het gewenste record-type, voer de benodigde gegevens in en klik op 'Toevoegen'.
Heb je een DNS-wijziging aangebracht, dan kan het om technische redenen even duren voordat deze effectief wordt. Wacht dus even af als je niet direct resultaat van de wijziging ziet.
DNS-records verwijderen
Je kunt records verwijderen door een vinkje naast een bestaand record te zetten en vervolgens op 'Verwijderen' te klikken.
DNS-beheer voor aliassen en pointers
Het is ook mogelijk om DNS-records van aliasdomeinen (of domain pointers) aan te passen. Dit gaat als volgt:
1. Ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'Pointers en aliassen'.
2. Klik naast de domeinnaam waarvan je wenst de DNS te beheren op 'Bekijken' (in de kolom 'DNS').
3. Je kunt nu op dezelfde manier als voor je hoofddomein de DNS-records beheren.
Lokale mailafhandeling uitschakelen
Als je van een externe mailserver gebruikmaakt (bijvoorbeeld voor G Suite), dan moet onze server wel weten dat hij zelf geen e-mail meer voor dit domein moet behandelen. Als je dit niet doet, dan kan e-mail van bijvoorbeeld contactformulieren op de website niet aankomen.
Je kunt de lokale mailafhandeling als volgt in- of uitschakelen:
1. Ga in het menu naar 'E-mailbeheer' → 'MX-Records'.
2. Haal het vinkje weg bij 'Gebruik deze server om mijn e-mail af te handelen' en klik op 'Opslaan'.
DNS uitgelegd
DNS-records worden gebruikt om aan te geven hoe bepaalde aspecten van je domeinnaam moeten worden afgehandeld. Zo kun je middels DNS aangeven dat wij bijvoorbeeld je mail mogen afhandelen, maar dat je domeinnaam verwijst naar een website die onder is gebracht bij een andere partij.
Deze DNS-records zetten ook je domeinnaam om in een IP-adres. Een apparaat kan een domeinnaam niet begrijpen, maar een IP-adres wel. Zo weet je apparaat welk IP-adres er bij welke domeinnaam hoort. Je kunt dit vergelijken met een telefoonboek. Jij zoekt een naam op, en het telefoonboek geeft je het bijbehorende nummer.
DNS-records bestaan altijd uit drie onderdelen. Allereerst is er de naam van een record. Deze geeft meestal aan om welk onderdeel van de domeinnaam het record gaat. Als het bijvoorbeeld om de mailafhandeling gaat, dan is de naam van het record simpelweg ‘mail’. Ten tweede is er aangegeven om welk type DNS-record het gaat. En als derde gaat het om de waarde van het record. Handel je de mail van je domeinnaam af via onze server, dan is er in de waarde een IP-adres van ons opgenomen.
Over het algemeen is het aan te raden om niks met je DNS-records te doen, tenzij een andere partij daarom vraagt. Wij stellen automatisch de DNS-records correct voor je in wanneer je een domeinnaam of hostingpakket bij ons afneemt. Wijzig je daar iets aan, dan kan dit resulteren in een website die niet meer werkt of mail die niet meer aankomt.
Verschillende types DNS-records
Ieder DNS-record heeft zijn eigen functie. In de meeste gevallen zal het A-record, CNAME-record, of MX-record aangepast moeten worden.
-
A-record
Een A-record wordt gebruikt om een domeinnaam of subdomein naar een IPv4-adres door te verwijzen. Ook worden deze gebruikt om aan te geven hoe bepaalde onderdelen van je domeinnaam moeten worden afgehandeld. Het ziet er zo uit:
voorbeeld.nl. A 123.45.67.89
-
AAAA-record
Er zijn twee soorten IP-adressen. Een A-record handelt IPv4-adressen af (te herkennen aan een reeks van alleen cijfers), en een AAAA-record doet hetzelfde, maar dan middels IPv6-adressen (zowel cijfers als letters). De vorm wordt dan als volgt:
voorbeeld.nl. AAAA 2a03:4c56:a789:1234::5
-
CNAME-record
Met een CNAME-record kan je een subdomein doorverwijzen naar een andere locatie. Je ziet dit vaak bij ‘www’ wat dan vervolgens doorverwijst naar het ‘hoofddomein’. Bijvoorbeeld:
www CNAME voorbeeld.nl.
Vaak krijg je, wanneer de website elders actief is, een CNAME-record aangeleverd.
-
MX-record
MX-records geven aan welke server(s) worden gebruikt voor de afhandeling van mail. Het is hierbij zelfs mogelijk om meerdere e-mailservers voor op te geven. Doordat je deze verschillende prioriteiten kan toekennen, wordt er ook gekeken of de mailserver met de hoogste prioriteit je mail kan verwerken. Is dat niet het geval, dan wordt er gekeken naar de server met de op een na hoogste prioriteit, etc.
voorbeeld.nl. MX 10 mail.voorbeeld.nl.
Bij bovenstaand record zal er dan naar mail.voorbeeld.nl worden gekeken. Wanneer je een andere partij voor je mail wilt laten zorgen dan Antagonist, dan dien je de lokale mailafhandeling uit te schakelen.
-
TXT-record
Dit record wordt o.a. voor het SPF-record (valideren van e-mail) en voor het valideren van een domein gebruikt. Diensten zoals Gsuite of Office365 vragen dan ook vaak om het toevoegen van een TXT-record. Voorbeeld:
voorbeeld.nl. TXT google-verification-abc123def456ghi789
DNS-regels
In de wereld van DNS-records en hun specifieke notatie gelden een aantal regels. De notatie luistert namelijk vrij nauw.
Domeinnamen invoeren
In DNS worden volledige domeinnamen altijd met een punt afgesloten (dus 'voorbeeld.nl.'). Doe je dit niet, dan wordt je eigen domeinnaam er nog eens achter gezet. Het volgende ontstaat als je geen punt achter de waarde van een MX-record plaatst:
DNS-record: voorbeeld.nl. MX 10 mail.voorbeeld.nl Resultaat: voorbeeld.nl. MX 10 mail.voorbeeld.nl.voorbeeld.nl
Er staat dan nog eens extra ‘voorbeeld.nl’ achter. Het volgende is wel correct:
voorbeeld.nl. MX 10 mail.voorbeeld.nl.
-
Een externe domeinnaam kan worden opgegeven door het met een punt af te sluiten:
voorbeeld.nl.
-
IP-adressen worden ingevoerd met punten ertussen, maar hebben geen punt aan het einde:
123.45.67.89
Conflicterende records
Er zijn, zoals je hebt kunnen lezen, veel verschillende types DNS-records. Deze kunnen niet altijd naast elkaar bestaan. Je kunt bijvoorbeeld geen CNAME-, AAAA- en A-record hebben met dezelfde naam. Het is dan namelijk niet duidelijk waarnaar die naam moet verwijzen: moet die verwijzen naar het ingestelde IP-adres bij het A record, of naar de ingestelde waarde van het CNAME-record? Dit levert een conflict op, en is om die reden dus niet toegestaan om zo in te stellen. Verwijder dan eerst het bestaande record met dezelfde naam en voeg daarna het nieuwe record toe.
Een voorbeeld daarvan is het www record. Je kunt namelijk een A en AAAA record hebben met www in de naam, die dan naar een IPv4 en IPv6 adres doorverwijzen. Maar wanneer je een CNAME record moet instellen met www in de naam, dan kan dat niet zolang de A en AAAA records met www in de naam er nog staan. Verwijder dan dus eerst die A en AAAA records met www in de naam en voeg daarna het CNAME record met www in de naam toe.
DNS vertraging
Wanneer je een DNS-record hebt ingesteld, dan kan het enkele uren duren voordat de wijziging overal is verwerkt. Dit omdat DNS wordt gecached: DNS-records worden onthouden zodat men niet de hele tijd hoeft te wachten tot je apparaat heeft gevonden welk IP-adres er ook alweer bij de domeinnaam google.com hoorde. Dit heeft als nadeel dat het wel even kan duren voordat je toegevoegde DNS-record ook daadwerkelijk werkt.
DNS wordt vaak binnen een uur vernieuwd, bij sommige DNS resolvers kan het echter maximaal 24 uur duren. Je kan daar verder geen invloed op uitoefenen.
Nameservers
Tot slot zijn er nog de nameservers. De nameservers bepalen waar je de DNS-records voor een domeinnaam moet instellen, of waar je apparaat de informatie voor het betreffende domein vandaan moet halen. Gebruik je andere nameservers dan de onze, dan heeft het dus geen nut om bij ons de DNS-records te wijzigen. Nameservers kunnen enkel gewijzigd worden in Mijn Antagonist, en niet in DirectAdmin.
Lijst van de standaard DNS-records bij Antagonist
Wanneer er een domeinnaam bij ons wordt geregistreerd, stellen wij standaard de DNS-records al in. Daarbij gaan we ervan uit dat alle aspecten van de domeinnaam naar onze dienst verwijzen. Hieronder vind je een overzicht van welke records dat precies zijn.
A- en AAAA-records
De A-records verwijzen altijd naar het toegewezen IP-adres. Vervang 123.45.67.89 uit de onderstaande lijst dus door je eigen toegewezen IP-adres. Dit geldt ook voor de IPv6 adressen genoemd bij de AAAA records.
ftp A 123.45.67.89 mail A 123.45.67.89 voorbeeld.nl. A 123.45.67.89 pop A 123.45.67.89 smtp A 123.45.67.89 www A 123.45.67.89 ftp AAAA 2a12:3c34:a561:7890::1 mail AAAA 2a12:3c34:a561:7890::1 voorbeeld.nl. AAAA 2a12:3c34:a561:7890::1 pop AAAA 2a12:3c34:a561:7890::1 smtp AAAA 2a12:3c34:a561:7890::1 www A 2a12:3c34:a561:7890::1
Lukt dit niet, of loop je vast? Neem dan contact op met Support.
MX-record
Het MX-record is ingesteld om weer te verwijzen naar het A-record met mail in de naam:
voorbeeld.nl. MX 10 mail
TXT-records
Er zijn twee standaard TXT-records: het DKIM-record en het SPF-record.
_dmarc TXT "v=DMARC1; p=none" voorbeeld.nl. TXT "v=spf1 a mx ip4:195.211.72.0/22 ip4:141.138.168.0/21 ip6:2a03:3c00:a001::/48 ip6:2a03:3c00:a002::/48 ~all"
CNAME-records
Er zijn een aantal CNAME-records ingesteld:
autoconfig CNAME mail.antagonist.nl. autodiscover CNAME mail.antagonist.nl. whs1._domainkey CNAME abcdef12345hijklmnop.whs1.dkim.webhostingserver.nl. whs2._domainkey CNAME abcdef12345hijklmnop.whs2.dkim.webhostingserver.nl. whs3._domainkey CNAME abcdef12345hijklmnop.whs3.dkim.webhostingserver.nl.
Wat is TTL?
De TTL of time-to-live is de tijd (in seconden) dat een record door een cache opgeslagen mag worden. Met andere woorden: hoe lager de TTL, hoe vaker er door anderen wordt gekeken of de DNS is bijgewerkt. Je kunt de TTL in DirectAdmin niet aanpassen. De TTL in DirectAdmin staat standaard op 1 uur.
De TTL van 'negatieve' resultaten, dus het ontbreken van een record, is geregeld in het SOA-record en is niet door klanten aan te passen. De waarde hiervan zal variëren tussen 100 (ruim anderhalve minuut) en 3600 (1 uur).
Kom je er niet uit?
Wil je iets in de DNS aanpassen en kom je er niet uit? Mail ons de exact gewenste records als tekst (niet als screenshot). Heeft de dienst waar de DNS-wijziging voor gewenst is er een helppagina over, stuur dan daarvan de link ook mee. Support helpt je dan graag op weg.