Als je een webbouwer bent, dan is het interessant om te overwegen ook hosting voor je klanten te regelen. Het kan een bron van extra inkomsten voor je bedrijf betekenen en ook het technische beheer van de websites enorm vereenvoudigen. Ons Resellerpakket is dan je keuze!
Als reseller van Antagonist hoef jij je niet bezig te houden met het onderhouden van je eigen server. Een nieuwe PHP-versie beschikbaar maken of makkelijk SSL (laten) activeren? Wij richten ons op die zaken, zodat jij je kunt richten op het opzetten van de websites van je klanten. Maar hoe richt je zo’n Resellerpakket nou het meest praktisch in en waar vind je wat? Dat (en meer) lees je hier!
Particuliere hosting vs. resellerhosting
Je kunt op onze particuliere hostingpakketten meerdere websites hosten, bijvoorbeeld op Plus en Pro. We staan alleen niet toe dat je deze pakketten op die manier inzet voor je klanten. Het is voor jezelf ook niet slim om dat te doen. Bij een normaal hostingpakket heb je namelijk één gebruikersnaam om in te loggen op DirectAdmin. Alle websites vallen vervolgens onder die ene gebruiker. Voor websites en data van verschillende klanten is dit een veiligheidsrisico.
Daarnaast moeten de websites in dat hostingpakket de resources met elkaar delen. Dit kan betekenen dat de website van één klant ervoor zorgt dat de websites van al je andere klanten worden benadeeld. Op meerdere manieren geen goed idee dus. En precies waarom we niet willen dat particuliere hostingpakketten op die manier worden gebruikt. Vandaar dat we het Resellerpakket aanbieden. Zoals de naam al zegt, is dit pakket specifiek in het leven geroepen voor het kunnen doorverkopen van hosting.
Capaciteit en uitbreiding
Het Resellerpakket geeft je 50 GB SSD-opslag en 500 GB dataverkeer die je vrij kunt verdelen over 5 websites. Wil je meer accounts, schijfruimte en dataverkeer, dan kun je via Mijn Antagonist gemakkelijk een Resellerblok bijbestellen. Daarmee wordt je Resellerpakket uitgebreid met 1 extra account, 10 GB SSD-opslag en 100 GB dataverkeer. Zo'n blok om je pakket mee te vergroten kost € 47,88 excl. btw per jaar.
Je kunt dan 5 GB schijfruimte en 50 GB dataverkeer vrij verdelen over 5 websites. Uitbreiden gaat hier met Resellerblokken van dezelfde grootte.
Reseller- en gebruikersniveau
Met een normaal hostingpakket beheer je de website(s) op je pakket op gebruikersniveau. Als reseller krijg je daarnaast toegang tot een resellerniveau, waarmee je de mogelijkheid krijgt om je eigen standaardpakketten samen te stellen en de gebruikers op je pakket kunt beheren.
Resellerpakket indelen
Je kunt je Resellerpakket op verschillende manieren inrichten. De aanbevolen manier is om voor iedere website een apart account aan te maken. Dit geeft je niet alleen een beter overzicht wanneer je op de pagina ‘Gebruikersoverzicht’ zit, maar zorgt er ook voor dat iedere website toegang heeft tot eigen rekenkracht. Elk account onder je Resellerpakket krijgt namelijk eigen resources toegewezen. Zodra er meer websites onder een account zijn aangemaakt, worden die resources verdeeld over de websites. De websites worden daarmee afhankelijk van elkaar.
Gebruiken je websites weinig resources, dan kan het uiteraard goed gaan om alles onder het toegangsniveau 'Gebruiker' te plaatsen. Zodra er echter gezamenlijk ineens meer gevraagd wordt dan er aan resources beschikbaar is, dan betekent dit dat alle websites van dat acocunt er last van hebben. En dat willen we natuurlijk graag voorkomen. Iedere website toevoegen met een eigen account dus!
Gebruikersnamen van accounts
Bij het aanmaken van een nieuw account wordt je gevraagd om de domeinnaam voor die gebruiker op te geven. Dit is het domein dat als hoofddomein voor het account wordt ingesteld. Oftewel, de website waarvoor je het technisch beheer in DirectAdmin kunt uitvoeren.
Voor gebruikersnamen van nieuwe accounts kun je het beste een logisch naamschema hanteren. Als je bijvoorbeeld klantnummers registreert, dan kun je deze opnemen in de standaard opmaak van een gebruikersnaam. Zorg echter ook dat ze niet te eenvoudig zijn om te raden. Een gebruikersnaam geeft in combinatie met het juiste wachtwoord immers toegang tot de volledige beheeromgeving van een website. Een gemakkelijk te gokken gebruikersnaam (bijvoorbeeld op basis van (bedrijfs)naam) is zodoende een beveiligingsrisico.
De gebruikersnaam wordt ook gebruikt voor een standaard e-mailaccount. Dit is altijd de gebruikersnaam gecombineerd met de domeinnaam van dat account. Dit systeemaccount wordt door de server ingezet bij het verzenden van berichten via het hostingpakket en kun je niet gebruiken voor normaal e-mailverkeer. Het account bijvoorbeeld 'info' noemen is daarom onhandig, omdat je dan het e-mailadres 'info@voorbeeld.nl' niet normaal kunt gebruiken.
Je kunt dus het beste een gebruikersnaam aanmaken die logisch is voor jezelf, maar onherkenbaar voor derden. Je loopt er zo ook niet tegenaan dat je per ongeluk een accountnaam hebt die je voor een e-mailadres had willen gebruiken.
Nieuwe domeinnamen koppelen
Een domein dat tijdens (of na) de bestelling aan een Resellerpakket wordt gekoppeld, wordt als alias ingesteld van het hoofddomein van dat pakket. Tenzij dat adres in DirectAdmin reeds bestaat, is bij een Resellerpakket dit het domein die als hoofddomein staat ingesteld onder het gebruikersniveau van je eigen deb-gebruikersnaam.
Om verrassingen te voorkomen, kun je het beste de nieuwe gebruiker alvast aanmaken met de gewenste domeinnaam. Zo hoef je niet achteraf te zoeken naar waar de domeinnaam als alias verwijderd moet worden. Vervolgens kun je in DirectAdmin rustig alles klaarzetten voor de klant.
Denk aan e-mailaccounts aanmaken, de website uploaden en Installatron-applicaties installeren. De website kun je testen met behulp van onze Alvast Online-dienst. Zodra je zeker bent dat het pakket er klaar voor is, kan de domeinnaam worden besteld (en eventueel verhuisd).
Wachtperiode bij verhuizingen
Verhuis je een domeinnaam met een internationale extensie, zoals een .COM-domein, dan wordt er een wachtperiode van vijf dagen opgelegd door de uitgevende instantie (ICANN). Is de wachtperiode verstreken, dan wordt het domein verhuisd.
Het duurt dan doorgaans enkele uren, voordat internetproviders de wijziging oppakken. Is de verhuizing van het domein voltooid, dan verloopt zowel het technische als administratieve gedeelte voor dat domein via je Resellerpakket bij ons.
Wil je niet vijf dagen wachten, dan kun je bij je huidige provider verzoeken of ze versneld toestemming willen geven. Een alternatief is om alvast bij je huidige partij de nameservers naar de onze te wijzigen of daar de DNS-records aan te passen.
E-mailaccounts beheren
Net als bij particuliere hostingpakketten zijn er verschillende manieren om e-mailaccounts te gebruiken:
- e-mailaccounts via het Resellerpakket (standaard);
- doorstuuradressen gebruiken, waarbij mails binnenkomen op reeds bestaande e-mailaccounts;
- externe diensten als Google Workspace en Microsoft 365 gebruiken.
Welke mogelijkheid voor jou als reseller het meest interessant is, kan per klant verschillen. Als je klant bijvoorbeeld praktisch nooit mailt, dan zal de opslag van de berichten voor die klant waarschijnlijk niet veel ruimte innemen.
Heb je echter een klant die enorm veel mailt, grote berichten verstuurt of ontvangt en deze ook graag op de server bereikbaar houdt (IMAP), zal het inzetten van een dienst als Google Workspace of Microsfot 365 erg interessant kunnen zijn.
Met zo'n externe dienst kun je de opslag van mails buiten je Resellerpakket houden en daarmee de daarop beschikbare ruimte vrijhouden voor de websites die je gaat hosten. Daarnaast kunnen dergelijke diensten vaak ook als reseller worden aangeboden. En dat kan je weer helpen in het genereren van extra omzet van je bedrijf.
Gratis SSL voor je klanten
Bij al onze hostingpakketten is gratis Basis SSL standaard actief, ook bij nieuwe Resellerpakketten. Bij bestaande Resellerpakketten kan het zijn dat dit nog geactiveerd moet worden door een speciaal SSL-bestand aan te maken. De mogelijkheid is er in ieder geval altijd. Uiteraard is het verder aan jou of je jouw klanten hier apart voor factureert of niet.
Wil je klant graag een uitgebreider SSL-certificaat gebruiken? Dat kan natuurlijk ook. Jij kunt deze via Mijn Antagonist gemakkelijk voor je klant aanvragen bij de betreffende domeinnaam. Ook hierin is hetgeen wat je daarvoor aan je klant factureert geheel aan jou.
Rekening houden met de AVG
Als reseller verkoop jij webruimte aan je klanten, zodat daar een website en e-mailaccounts op kan worden gehost. Het is daarom belangrijk niet te vergeten dat hier extra verplichtingen met betrekking tot de AVG bij komen kijken. Naast dat jij voor jouw bedrijf verwerkersovereenkomsten moet afsluiten met alle verwerkers waar jij mee samenwerkt, zul je met jouw klanten een verwerkersovereenkomst moeten sluiten. Want hoewel je als reseller klant bij Antagonist bent, zijn jouw klanten dat niet. Zij zijn immers klant bij jou.
Support aan je klanten
Wij nemen de relatie tussen jou en je klanten erg serieus. Voor het bieden van ondersteuning sta jij als reseller daarom bij ons bekend als hun aanspreekpunt. Het kan echter voorkomen dat een klant van jou contact met ons opneemt om ergens ondersteuning bij te krijgen. Tenzij we van jou anders horen, zullen we in dergelijke gevallen naar jou verwijzen.